Mindfulness

Wat is mindfulness?

Mindfulness is enorm in opkomst in onze westerse maatschappij. We zijn zo gewend om voornamelijk vanuit ons hoofd te leven, te voldoen aan alle ‘verplichtingen’ en ‘verwachtingen’ van buitenaf of die we onszelf hebben opgelegd. Hierdoor gaan we voorbij aan wat we werkelijk voelen en willen. Een burn-out ligt op de loer en we ervaren veel stressgerelateerde klachten. Mindfulness kan je helpen om stil te leren staan bij hoe jij met jezelf en de situaties die op je pad komen, omgaat. Je leert zien hoeveel invloed jouw gedachten en overtuigingen hebben op hoe jij in het leven staat. Je leert anders om te gaan met stress doordat je leert luisteren naar je hoofd én je hart.   

Mindfulness staat voor open en bewust aanwezig zijn in het huidige moment. Eigenlijk betekent dit dat mindfulness staat voor het helemaal wakker zijn en zonder (voor-)oordeel kunnen waarnemen wat er in het hier-en-nu plaatsvindt. Dit is in de praktijk nog niet zo gemakkelijk. Vaak krijgen we zaken maar half mee en doen we (te)veel op de automatische piloot. Mindfulness helpt om weer even tot jezelf te komen en om op een slimme manier om te gaan met stressMindfulness is ook je openen voor wat er echt speelt, ook in jezelf. Als je open aandacht hebt voor je binnenwereld, ga je na verloop van tijd voelen wat je eigenlijk wilt in je leven. Je gaat meer luisteren naar de stem van je hart. 

Misschien wel het moeilijkste onderdeel van mindfulness is het niet-oordelen: iets waarnemen zonder er meteen een etiket op te plakken of het te waarderen. We vinden iets prettig of vervelend, goed of fout. In een flits hebben we ons oordeel klaar zonder dat we ons daarvan bewust zijn. En vanuit dat oordeel zien we alleen nog dat wat ons oordeel verstevigt. In ieders leven zijn er een aantal vervelende zaken die men niet (meteen) kan veranderen zoals pijn en stress. Het is dus handig om hiermee te leren leven. Het leren om niet te oordelen over je ervaringen geeft ruimte om nieuwe dingen te ervaren. Om ondanks de problemen die spelen toch te kunnen genieten van kleine dingen in je leven. Mindfulness gaat dan eigenlijk ook over “Ja” zeggen tegen het leven. 

Het niet-oordelen vergemakkelijkt acceptatie. Veel van onze energie gaat verloren als we moeilijkheden ontkennen of proberen te vermijden. Door aandacht te schenken aan de moeilijkheden, een situatie te accepteren zoals die is, ontstaat ruimte voor een keuze. Dit wil niet zeggen dat we niets mogen veranderen aan de situatie. Alleen wat niet (op dit moment) opgelost kan worden, kun je beter accepteren zoals het is.

Aanbod mindfulness cursussen in Zwolle: 

 

Basiscursus Mindfulness:

Een cursus om te leren meer bewust te leven en anders om te gaan met stress, gedachten en emoties. Je niet te veel mee laten slepen in je jachtig bestaan en naast je hoofd ook te luisteren naar je hart. Je leert je verstand wijs te gebruiken zonder dat je verstand jou misbruikt. Daarnaast leer je stap voor stap te accepteren wat niet te veranderen is en dat geeft rust. 

Kosten: € 125,- voor 4 trainingen van 2 uur.

Voor data kijk onder cursussen en workshops. Voor meer informatie klik hier.

 

Vervolgcursus Mindfulness:

4 verdiepende trainingen als vervolg op de basiscursus mindfulness. In deze cursus leer je om de mindfulness ook in te zetten bij moeilijke of pijnlijke emoties of situaties in je leven. Samen met de hierboven genoemde basiscursus mindfulness is dit een volledige mindfulness training MBCT (Mindfulness based cognitive therapy) zoals deze ook ingezet wordt bij of ter preventie van bijvoorbeeld burn-out. 

Kosten: € 125,- voor 4 trainingen van 2 uur.

Data nader te bepalen. Voor meer informatie klik hier.

 

Cursus Mind-Walk:

Mind-Walk is mindful wandelen gecombineerd met oefeningen geïnspireerd op yoga, tai-chi en meditatie. Daarnaast leer je verschillende ontspannings- en ademoefeningen. Mind-Walk brengt rust en ontspanning zowel lichamelijk als geestelijk. De cursus bestaat uit 4 trainingen van 60 tot 75 minuten per keer. 

Kosten: € 7,50 voor proefles, € 30,- voor hele cursus

Voor data kijk onder cursussen en workshops. Voor meer informatie klik hier.