Geef jouw nier-energie wat extra aandacht.

De herfst doet zijn intrede en de omslag is best abrupt! Van 20+ graden overdag ineens naar nachtvorst! Moet jij ook zo omschakelen? En misschien ben je ook best wel moe en heb je geen idee waar dat door komt? Het zou zo maar kunnen zijn dat de lange, hete zomer daar debet aan is. De hitte en droogte was best extreem en kan daardoor veel van jouw nier-energie gevraagd hebben. Deze nier-energie is niet alleen verantwoordelijk voor een goede waterhuishouding in jouw lichaam, maar speelt een nog veel belangrijkere rol. Daarom hieronder meer informatie en wat je kunt doen om de nier-energie weer een oppepper te geven. Doe er je voordeel mee! 

Wat is (de functie van) nier-energie? 

Samen met de lever-energie en de verterings-energie vormt de nierenergie (ook wel reserve-energie genoemd) het fundament voor je gezondheid. In de Chinese geneeskunde wordt de reserve-energie de ‘nier qi ‘ genoemd. De reserve-energie kan gezien worden als een soort ‘accu’ voor je lever. Beschikt de lever op een bepaald moment over onvoldoende energie en voedingsstoffen dan maakt hij gebruik van de voorraden van de reserve-energie. Deze reserve-energie is opgebouwd uit:

  • Wat je genetisch meekrijgt van je ouders;
  • Wat je aan energie uit je voeding opneemt en vastlegt;
  • In hoeverre je oplaadt door rust/ontspanning, slapen en door meditatie.

De (bij)nieren spelen een belangrijke rol bij het beschikbaar houden van de reserve-energie. Zo maken de bijnieren stresshormonen aan die er voor zorgen dat onder andere glucose wordt vrijgemaakt. Daarmee kan het lichaam stresssituaties aanpakken.

De reserve-energie is niet oneindig en wordt na verbruik maar heel langzaam opgebouwd. Geen wonder dat het vaak jaren kost om situaties zoals zware operaties en chronische emotionele stress te boven te komen. Raakt deze accu leeg, dan geeft dit de nodige klachten. Daarom is bij bijna alle chronische ziekten de reserve-energie uitgeput.  

De nier-energie kun je een handje helpen met yin yoga houdingen die uitwerking hebben op de niermeridiaan.

Waar loopt de niermeridiaan?

Deze begint onder de voet (aan beide zijden van het lichaam hetzelfde), loopt dan omhoog aan de binnenkant van de enkel, via binnenkant van het onderbeen, naar de knie, bovenbeen, duikt dan in de lies naar de geslachtsorganen, loopt dan omhoog langs de navel, over de borst naar het sleutelbeen, waar hij de diepte in duikt naar de keel en dan naar de oren gaat.
Als je dit weet kun je je ook voorstellen waarom onderstaande yin yogahoudingen invloed hebben op de nierenergie in jouw lichaam. 

Dragonfly-pose

Deze houding voer je zittend uit met de benen zo ver mogelijk gespreid uit elkaar. Je kunt eventueel op een meditatiekussentje komen zitten of een dubbelgevouwen dekentje als het wat lastiger voor je is om het bekken voorover te kantelen. Als je kortere hamstrings hebt (achterkant bovenbenen) dan kun je de benen wat gebogen houden zonder de rek aan de achterkant van de benen te verliezen. Breng dan je bovenlichaam in een vooroverbuiging waarbij je je hoofd, schouders en armen helemaal ontspannen mag laten hangen. Je voelt de rek aan de achterkant en binnenkant van de benen en achterkant bovenlichaam. In deze houding ligt de nadruk op het deel van de niermeridiaan die aan de binnenkant van de beide benen loopt. Adem naar je buik en laat spanning los, waar je die nog opmerkt. Na 5 minuten langzaam weer uit de houding komen en een paar minuten navoelen liggend op je rug. 

Angelwings met benen in butterfly

Anahata Yoga & Wellness

Voor deze houding kun je je handen op elkaar op de rug leggen, of als dat niet lukt de onderarmen vastpakken. Je komt dan op je rug liggen over de armen heen en plaatst de voetzolen tegen elkaar aan. Deze breng je zo dicht mogelijk naar je toe. De knieën laat je dan naar buiten vallen. Hierdoor wordt de binnenkant van de benen op rek gebracht, maar ook op een wat mildere manier de voorkant van het bovenlichaam. Ook daar loopt de niermeridiaan langs. Blijf 5 minuten in deze houding en breng dan langzaam de knieën weer naar elkaar toe en rol je bovenlichaam wat opzij om je armen weer onder je vandaan te halen en liggend op je rug de houding na te voelen

Als alternatief voor de angelwings zou je ook een meditatiekussentje onder je bovenrug kunnen plaatsen zodat je borst gelift wordt. Je zorgt ervoor dat je hoofd óf met de kruin of achterhoofd op de grond ligt, óf je laat je achterhoofd net van het kussentje afkantelen bij de schedelrand. Je hoofd niet in het luchtledige laten hangen, dat kan te belastend zijn voor de nek. Wel de voetzolen tegen elkaar aan plaatsen en knieën naar buiten laten vallen. 

Beide houdingen kun je dagelijks 5 minuten innemen en voel wat dit voor je doet. Enjoy!