Waarom zingen zo goed voor je is.

Of je het samen doet of in je eentje, toonvast of vals: zingen is gezond. Het is goed voor je longen, je hart en je humeur. Geen wonder dat steeds meer mensen het doen! Hieronder een aantal redenen op een rij om eens wat vaker je stem te laten horen, uit volle borst of zachtjes neuriën, het maakt niet uit. Voel wat het met je doet en doe er je voordeel mee. 

1. Een uur lang zingen staat gelijk aan een sportieve workout.

Verschillende spieren in het bovenlijf, zoals die van de buik en de rug train je tijdens het zingen. Dit heeft te maken met de manier waarop je ademt tijdens het zingen. Je ademt dieper in en krachtiger uit waarbij de buik- en rugspieren actief meewerken. De middenrifspier, van groot belang bij het goed kunnen ademen, wordt sterker als je dieper naar je buik ademt. De longen en ademhalingsspieren zijn hierdoor beter in vorm. 

2. Zingen versterkt je longen.

Zoals hierboven al genoemd, zorgt zingen ervoor dat je de ademhalingsspieren optimaal gebruikt. Daarom kan het helpen bij mensen die kampen met de longziekte COPD of astma. Zij krijgen ademhalingstherapie en een onderdeel daarvan is zingen. Mensen melden dat ze na het zingen minder benauwd zijn en meer ademruimte hebben. Ook bij slaapapneu heeft zingen een positief effect. 

3. Zingen versterkt je immuunsysteem.

Uit onderzoeken van onder andere de universiteiten in Göteborg en Frankfurt blijkt dat een uurtje zingen ervoor zorgt dat er meer afweerstoffen in je bloed aanwezig zijn, waardoor je immuunsysteem een boost krijgt. 

4. Zingen maakt gelukkiger en vermindert pijn.

Het aantal antistresshormonen en endorfinen stijgt als je zingt. Dit zorgt ervoor dat je je gelukkiger voelt en dat (chronische) pijn vermindert. Niet alleen doordat endorfine pijnstillend werkt, maar ook doordat je de pijn even kunt vergeten als je zingt. 

5. Zingen in een koor traint je hersenen en is goed voor je hart.

Bij het zingen in een koor is het van belang dat je je concentreert om je af te stemmen op de andere koorleden. Je moet wijs kunnen houden en de juiste tekst zingen. Allemaal zaken die de hersenen trainen. Onderzoek uit 2013 van de Zweed Björn Vickhoff toonde zelfs aan dat de hartslag van koorleden synchroon gaat lopen tijdens het zingen. Dit blijkt goed te zijn voor het hart. Nader onderzoek moet nog aantonen hoe goed precies.

6. Zingen geeft energie.

Het plezier wat je beleeft en de diepere manier van ademhalen tijdens het zingen, zorgt ervoor dat je er energie van krijgt. ‘Het gebeurt geregeld dat mensen heel moe en mat van hun werk naar zangles komen en dat ze na een uurtje zingen weer vol energie weggaan’, aldus zangpedagoge Hermien de Zwart.    

Er zijn nog meer persoonlijke en emotionele redenen om te gaan zingen. De trillingen van klanken hebben een diepgaande helende werking op lichaam en geest. Hierover in een latere nieuwsbrief meer! Maar wil jij nu al graag ontdekken wat zang voor jou persoonlijk kan betekenen? Wil je graag jezelf vrijer uiten door middel van het maken van klank, waarbij het er niet om gaat of het zuiver klinkt? Geef je dan op voor één of beide workshops waarin yoga gecombineerd wordt met zang en klank. Bevrijd jezelf van oude belemmerende overtuigingen en geef ruimte aan je stem. Dit brengt meer vreugde in je leven!