5 positieve effecten van wandelen in de natuur op onze hersenen!

Misschien ken je het gevoel wel als je een flinke wandeling door het bos of in de bergen maakt. Je wordt er rustiger van, meer ontspannen en het lijkt of je lichaam, geest en ziel gereinigd worden. Inmiddels is het ook daadwerkelijk wetenschappelijk aangetoond dat wandelen in de natuur je hersenen verandert op een positieve manier!

1. Wandelen in de natuur vermindert of stopt negatieve en obsessieve gedachten.

Veel mensen worden vaak opgeslokt door de maalstroom aan negatieve gedachten de hele dag door. Hierdoor mis je alle mooie momenten die voorbij komen en kun je daar niet van genieten. In het ergste geval kan die negatieve maalstroom leiden tot angsten en depressies. Maar, uit een recentelijk onderzoek dat werd gepubliceerd in Proceedings of the National Academy of Sciences, kwam duidelijk naar voren dat in de natuur zijn, zorgt voor een aanzienlijke vermindering van negatieve en obsessieve gedachten.

In dit onderzoek werden de resultaten vergeleken van 2 groepen deelnemers: mensen die in een natuurlijke omgeving wandelden versus mensen die in een stedelijke omgeving wandelden. Beide groepen rapporteerden de mate aan malende gedachten die zij hadden. Hieruit bleek dat de deelnemers die 90 minuten door een natuurlijke omgeving hadden gewandeld, aanzienlijk minder malende gedachten hadden. Ook de neurale activiteit in de subgenuale prefrontale cortex verminderde. Dit is een deel van de hersenen dat in verband wordt gebracht met psychische aandoeningen. De mensen die in de stedelijke omgeving hadden gewandeld, namen geen vermindering van malende gedachten waar.

2. Wandelen zonder gebruik van technologie vergroot vindingrijkheid.

Wil je op een creatievere manier problemen op kunnen lossen? Dit vermogen kan drastisch verbeteren als je alle technologische hulpmiddelen even loslaat en je verbindt met de natuur. Uit een studie, uitgevoerd door psychologen Ruth Ann Atchley en David L. Strayer, kwam naar voren dat vindingrijkheid en oplossingsgericht denken met 50% verbeterde bij deelnemers die 4 dagen in de natuur verbleven zonder enige vorm van technologie. De deelnemers moesten een aantal taken uitvoeren die vindingrijkheid en oplossingsgericht denken vereisten. Daarnaast zorgt zowel technologie als stadslawaai ervoor dat het vermogen om je te kunnen focussen en concentreren, enorm wordt verstoord. Het zorgt voor cognitieve overbelasting. Wandelen in de natuur vermindert juist die mentale vermoeidheid, het kalmeert de geest en vergroot het creatieve denkvermogen.

3. Wandelen in de natuur is goed voor kinderen met ADHD.

Het aantal kinderen met ADHD groeit. ADHD is een aandachttekortstoornis met hyperactiviteit. Er wordt vaak naar medicatie gegrepen en dit kan meer kwaad dan goed doen. Uit een studie uitgevoerd door doctor Frances E. Kup en doctor Andrea Faber Taylor bleek dat kinderen die aan activiteiten in de natuur meededen, aanzienlijk minder last hadden van de symptomen van ADHD. Met name concentratieproblemen en impulsiviteit namen af.

4. Wandelen in de natuur verbetert je denkvermogen en is uitstekende lichaamsbeweging.

Dat wandelen goed is voor je lichaam, dat weten de meesten mensen wel. Het vergroot je algehele welbevinden en als je stevig doorstapt, verbrand je ook nog eens tussen de 400 en 700 calorieën per uur. Goed voor de lijn dus, maar ook voor onze spieren en gewrichten. Dat het je denkvermogen verbetert is wat minder bekend. Onderzoekers van de Universiteit van British Columbia ontdekten dat aerobics (vergelijkbaar met stevig wandelen) het volume van de hippocampus in de hersenen vergroot bij vrouwen boven de 70. De hippocampus staat in verband met het ruimtelijk en episodisch geheugen. Aerobics (en wandelen) verbetert daardoor het geheugen en gaat geheugenverlies tegen. Daarnaast verminderen angst en stress en de mate van zelfvertrouwen neemt toe.

5. Wandelen in de natuur heeft een positief effect op dementie.

Mensen met dementieklachten die regelmatig wandelen in de natuur en op hoogten, wat meer inspanning vergt, merken dat hun geheugen verbetert. Daarnaast neemt het vermogen toe om zich te concentreren en daardoor kunnen zij beter nieuwe informatie onthouden.  

Gelukkig is wandelen de meest eenvoudige sport om te doen, het hoeft niet veel te kosten en je kunt het op elk moment van de dag doen. Zorg voor een paar stevige wandelschoenen, een fles water en kleding passend bij het weertype en je bent klaar om te gaan. Dus dat is meteen mijn advies van deze nieuwsbrief: Ga lekker wandelen! Laad je op in de natuur en laat de stress van je afglijden. Eén tip: laat je telefoon thuis of zet hem in flight-modus zodat je ook echt ongestoord kunt genieten van de natuur en de rust. Veel plezier!